maandag 2 januari 2012

Malse wafels uit Ons Kookboekje

Na de zondagse boterkip met frieten en veel te veel kerststronk gisteren was er vandaag toch nog "goesting" in wafels. En dus heb ik tussen het inpakken en regelen het recept van moeders wafels uit Ons Kookboekje van de boerenbond (uitgave 1954) nog maar eens bovengehaald.

Voor ongeveer 14 wafels:
250 gr bloem
2 kleine eieren
een halve liter melk
50 gr suiker
50 gr gesmolten boter
15 gr verse bakkersgist (oplossen in een beetje lauwe melk)
1 pakje vanillesuiker en/of een half borrelglaasje rum
een halve theelepel zout

De eieren splitsen en de eiwitten stijfkloppen.
De bloem en de suiker in een diepe kom doen, een kuiltje maken en daarin de eigelen met de opgeloste gist mengen. De bloem erdoor roeren en beetje bij beetje de melk en de boter toevoegen. De vanillesuiker, de rum en het zout er bijvoegen en als het een glad en vloeibaar deeg is, de eiwitten eronder spatelen.

De kom afdekken met folie en op een warme plaats zetten. Het deeg moet minstens een uur rijzen.

Het wafelijzer goed heet laten worden, dan gaat het deeg niet plakken.

Dit zijn gezellige malse wafels (dus geen krokante Brusselse!), opdienen met poedersuiker of fijne kristalsuiker en als het van de dokter mag, met een beetje gezouten boter. Troost verzekerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten