maandag 7 november 2011

Kastanjesoep

Na de vijgen en de druiven zijn de kastanjes nu in trek. Iedereen vraagt aan iedereen of ze kastanjelaren weten staan. Want niemand wil geld uitgeven aan iets wat gratis op de grond valt. Zelf was ik er niet zo op uit. Te lastig om te pellen. Tot Sylvie over kastanjesoep begon. We eten dat met spek en brood, zei ze. Heerlijk als het koud begint te worden.

Ik vroeg naar kastanjes op de boerderij en ik kreeg een hele zak. Gratis!

Hier is ze dan. Voorlopig zonder spek, maar echt wel feestelijk lekker.
500 gr tamme kastanjes
1 ui
3 stengels bleekselderij
1 aardappel
1 blokje of kuipje kippenbouillon
1 kruidentuiltje

Controleer de kastanjes op gaatjes (die met gaatjes gooi je weg ) en kerf in elke kastanje een kruisje. Kook de kastanjes een kwartier. Spoel ze even af en begin meteen te pellen. Zolang ze warm zijn, gaat de buitenste en de binnenste schil er gemakkelijk af.
Fruit de ui en voeg er de stukjes bleekselderij en de stukken aardappel bij. Even omroeren, en dan de kastanjes erop. Doe er een liter water bij met het bouillonblokje en een kruidentuiltje.

Laat ongeveer 20 minuten koken tot de kastanjes zacht zijn. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep heel fijn.

Toegegeven, deze soep is niet in een wip klaar.  Maar ga rustig zitten om de kastanjes te pellen en zet een fijn muziekje op. Het resultaat is de moeite waard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten