donderdag 13 oktober 2011

Flan de raisin

Nu alle druiven geplukt zijn wordt het stiller rond het huis. Het is gedaan met het geluid van ronkende tractors en plukmachines 's morgens vroeg en 's avonds laat, en ik mis de rustige trom van de druivenpersen bij de boer achter de hoek. De wijnranken blijven bloot achter. Vooral de wijngaarden die machinaal geplukt zijn, laten niets over. Waar met de hand geplukt werd, vind je hier en daar nog kleine trosjes. Alsof ze moedwillig achtergelaten werden voor de dorpelingen of voor halve toeristen zoals ik.
Met een kleine kilo gemengde wijndruiven kun je een originele taart maken.

Leg een blad bladerdeeg in een platte bakvorm.
Strooi er 750 gr witte en blauwe wijndruifjes over.
Klop vier eieren met 80 gr suiker en een soeplepel (maïs-)bloem en als het schuimig wordt, mag er 20 cl room of verse kaas bij.
Giet het mengsel over de druiven en schuif de taart in een warme oven.
20 minuten bakken op 200°, daarna nog 15 minuten op 150°.

Als je niet kunt wachten tot ze afgekoeld is: ze is lauw ook heel lekker!






2 opmerkingen: